Immunrendszer erősítése

Immunrendszer erősítése – Hogyan érdemes?

Szinte mindenkit foglalkoztató kérdés, hogyan erősítsük az immunrendszert? Rég tudjuk, az erős immunrendszer a kulcs ahhoz, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket, vagy megússzuk enyhébb lefolyással. Az immunrendszer erősítő vitaminokon túl számos praktika, életvezetési tipp hozzájárulhat, hogy az immunrendszer optimálisan működhessen, hatásosan vegye fel a harcot a kórokozók, betegségek ellen.

Mivel az immunrendszer 70-80%-a a bélflórában található, nem mindegy mit eszünk, hogyan táplálkozunk. Az immunrendszer erősítése nemcsak az egészséges táplálkozással lehetséges, de a bélflóra célzott támogatásával is, például probiotikumok fogyasztásával is. 

Mi az az immunrendszer?

Sokszor halljuk a szót, mégis olyan megfoghatatlan, hogy mi is az az immunrendszer? Nos az immunrendszer a szervezet saját védekezőrendszere.

Nem egyetlen szerv, hanem szervek, szövetek összehangolt működésének eredményeképpen látja el a szervezet védelmi feladatát. Az immunrendszerbe tartozik a bőr, a mandulák, a csecsemőmirigy, lép, a bél egyes szakaszai vagy például a nyirokcsomók. 

Hogyan működik az immunrendszer?

A jól működő immunrendszer feladatai a fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni védekezés, a felismerés, megsemmisítés. Az idegen anyagokat fel kell ismerje, meg kell semmisítse, ez maga a védekezés, melyet az immunrendszer elvégez.

 Antitestek termelésével és falósejtek termelésével veszi fel a harcot a betolakodók ellen.

Immunrendszer betegségei

Az immunrendszer nem megfelelő működésének több oka is lehet. Gyerekeknél nagyjából 10-12 éves korra fokozatosan erősödik meg az immunrendszer, addig sokszor átesnek kisebb-nagyobb megbetegedéseken. Van, akinél veleszületett immungyengeség áll fenn, ezt megfelelő terápiával szakorvosi felügyelet mellett kezelik. 

Más esetekben inkább alultápláltság vagy nem elegendő vitamin és ásványi anyag bevitel miatt adódhat a probléma, hogy az immunrendszer átmenetileg nem képes ellátni elvárt védekező funkcióját.

Immunrendszer erősítése

Az immunrendszer erősítése azért fontos, mert a szervezet sokkal hatékonyabban képes felvenni a harcot a vírusokkal, baktériumokkal szemben, miközben fizikailag is jobb erőben van. 

AZ egészséges immunrendszerű ember jobban bírja a mindennapi igénybevételt és könnyebben birkózik meg a stresszel is. 

Immunrendszer erősítés homeopátiával is adott, mint lehetőség. Az echinacea tartalmú készítmények a visszatérő fertőzések leküzdését szolgálják.

Immunrendszer erősítése házilag

Az immunrendszer erősítése házilag sok-sok olyan praktikával lehetséges, melyek könnyen beépíthetőek a hétköznapokba. Például:

  • sok zöldség és gyümölcs fogyasztás
  • minél kevesebb cukor és minél kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztás
  • bőséges folyadékbevitel
  • alkohol kerülése
  • rendszeres testmozgás
  • hatékony stresszkezelés
  • környezet tisztán tartása (lakás, autó, ruházat)

Baba immunrendszer erősítése

A gyerekek, babák immunrendszerének erősítésére számos hatékony immunerősítő készítmény elérhető manapság, melyeket finom ízük és megfelelő állaguk miatt a kicsik is szívesen elfogadnak. Ezek fő összetevői között a C-vitamin, a cink, A-vitamin, D-vitamin is megtalálhatóak, de a fekete bodza, citrusok kivonatai, egyes gyógynövények kivonatai is fellelhetőek készítménytől függően. 

A gyerekeknek is elérhetőek a probiotikus készítmények vagy a koruknak és súlyuknak megfelelően összeállított multivitamin készítmények, melyek minden szükséges tápanyagot, vitamint tartalmaznak a szervezetük egészséges működéséhez. 

A friss levegőn tett séták, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges életmódra nevelés pedig hosszútávon megtérülnek majd, az immunrendszer erősödik, a szervezet ellenállóbbá válik.